Slik kan du låne penger til snøscooter

Norges lange vinter gir veldig god grobunn for enkelte utendørsaktiviteter. Der de fleste klarer seg med aking og skigåing, er det allikevel noen som ønsker å ta ting et steg videre. Det å kjøre snøscooter har etter hvert blitt ganske populært i Norge.

Tidligere dro de fleste nordmenn til Sverige for fart og moro på snøen. Liberal svensk lovgivning gjorde det mulig å ferdes uten at man hadde kjørekort eller annet bevis på at man behersket kjøretøyet. Tidene har riktignok endret seg. Nå er det flere og flere nordmenn som kjøper sin egen snøscooter.

To svært ofte stilte spørsmål er derfor:

– Hvordan kan jeg få lån?
– Hvilke lover og regler må jeg forholde meg til?

Det er spørsmål du få svarene på i denne artikkelen.

Gis det lån med sikkerhet i kjøretøyet

I skrivende stund er det ikke noen banker i Norge som gjør det. Det finnes flere grunner til det. Først og fremst er ikke en snøscooter et veldig dyrt investeringsobjekt – sammenlignet med bolig og bil. Banken har dermed ikke veldig korte kort på hånden hvis du misligholder lånet.

Hele grunnen til at et boliglån har lav rente er jo nettopp fordi banken har mulighet til å pantsette og tvangsselge huset hvis lånet blir misligholdt. Det er ikke like enkelt å få solgt en to år gammel snøscooter.

Ja, rentene blir høyere

Ja, renten blir nok høyere på et usikret lån. Hvor mye høyere den blir avhenger av situasjonen din. Det spiller egentlig ikke noen rolle hva du skal bruke pengene på. Lånets kostnader vil kun beregnes ut fra hva banken mener at låntaker vil evne å betale tilbake.

Husk at det finnes ganske mange ”skjulte” kostnader ved et forbrukslån. Etableringsgebyr og eventuelt avdragsavgift er noe du må ta med i regnestykket. Ultimativt handler det egentlig om å få et lån med en så lav effektiv rente som mulig i en bank du stoler på.

Er det lov å kjøre snøscooter i Norge

Ja, det er det. Allikevel er det noen strenge reguleringer på hvor man kan kjøre. I utgangspunktet skal man holde seg langt unna byer, bygder og privat eiendom. Regjeringen har satt klare geogrfiske avgrensninger. Du kan få en full oversikt over hvor det er lovlig å kjøre ved å klikke deg inn på nettsiden til Snøscooterimportørenes Forening.

Du bør for all del ikke la deg friste til å kjøre utenfor disse løypene. Det kan resultere i sanksjoner i form av bøter og førerkortinndragelse.

Kravet om førerkort

Det stemmer. I 2006 innførte staten et påkrevd førerkort for å kjøre snøscooter. På Statens Vegvesens nettsider kalles det ”Førerkort Klasse S”, og du kan lese mer om det ved å trykke på denne linken.

Kravene for å få snøscooter-lappen er ikke veldig strenge. Dette er hovedlinjene:

– Man skal være fylt 16 år.
– Du må gjennom en kort obligatorisk opplæring.
– Teoriprøven skal bestås. Du trenger ikke gå gjennom noen ”oppkjøring” for å få lappen. Så fort teorien har blitt bestått, så får du lappen.

Mange tror at man kan kjøre snøscooter når man har tatt førerkort for bil (Klasse B). Dette stemmer ikke. Du ha separat opplæring og teoriprøve for snøscooter.

Fullt mulig

Det er fullt mulig å skaffe lån til å kjøpe snøscooter. Etter all sannsynlighet blir du nødt til å søke det som kalles forbrukslån, skriver www.forbrukerlan.wordpress.com. Det gir deg en litt høyere rente, men betydelig lavere behandlingstid enn andre typer lån.

Før du godtar et forbrukslån bør du være ytterst forsiktig pga de høye prisene. Som du kanskje har sett så blåser det godt omkring bransjen om dagen. Her er et bra eksempel: www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/EWKwMG/Veksten-i-forbrukslan-ma-bremses

Husk at det kreves en del forarbeid før man faktisk kjøper en snøscooter. Mange velger å først sette seg inn i hvor man kan kjøre, deretter ta lappen – og til slutt søke lån.

Det vil være en veldig naturlig rekkefølge. I verste fall kan du sitte på et motorisert kjøretøy du ikke kan bruke på grunn av manglende sertifikat. Det er ikke en situasjon du ønsker å sette deg selv i.